DEHB'de İlaç Kullanımı

DEHB'nin tedavisi sürecinde, ebeveynleri en çok endişelendiren konuların başında ilaç kullanımı gelmektedir. Aileler belirtileri fark etseler bile; ilaç önerilecek kaygısıyla bir uzmana başvurmaktan kaçınmaktadırlar. Bu durumun en önemli nedeni; ailelerin sorularının yeterince yanıtlanmamış olmasıdır.

Çocuğunuz DEHB tanısı aldıktan sonra, tedavi planında ilk adım DEHB belirtilerinin kontrol altına alınmasıdır.Bu aşamada ilaçlar büyük ölçüde etkilidir. İlaç tedavisine başladıktan sonra en geç 1-2 ay içerinde DEHB belirtilerinde %70-90 oranında düzelme görülür. Bu düzelme başlangıçta kalıcı bir düzelme değildir. İlaç verilmediği gün çocuk yine eskisi gibi olur. Tedavinin kalıcılığını sağlamak için ilaçlar tek başına yeterli değildir.

İlaçlar, kişinin daha dikkatli olmasını, hareketlerini ve dürtülerini kontrol edebilmelerini sağlar ama örneğin odasını toplama alışkanlığı kazandırmaz. Daha önce ailesinin komutlarıyla kendisini idare eden çocuk henüz ayakları üzerinde durabilme noktasında değildir. Ama kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmek için hazırdır. Bu nedenle ilaç kullanılan süre, bir fırsat süresidir.

DEHB Tedavisi İçin Verilen İlaçları Kaç Yaşındaki Kişiler Kullanabilir?

DEHB tedavisi için geliştirilen ilaçlar 6 yaştan itibaren ( bazı durumlarda 3 yaş) her yaşta kullanılabilir. Hangi ilacın daha uygun olacağı ve kullanılacak doz doktor tarafından belirlenir.

İlaçlar Neleri Değiştirecek?

İlaç kullanımıyla birlikte, çocukta dikkat süresi ve yoğunluğu artar. Dikkat dağınıklığından kaynaklı kaybedilen zaman azalır, daha az sürede daha verimli çalışılır. Sınavlarda yapılan hatalar azalır. Çocuğun kendine olan güveni artar. Aile, öğretmenler ve arkadaşlarıyla ilişkiler olumlu yönde değişir.

Haftasonunda ya da Yaz Tatilinde İlaç Kullanılmasa Olur mu?

Aileler ilaçları zaten tedirginlik içinde çocuğa verdiklerinden tatillerde ilacı vermek istemezler. Ancak DEHB sadece okulla sınırlı bir durum değildir. Yaşamın her alanında kendini hissettirir. İlacın verilmediği uzun tatiller sonunda, yıl boyu edinilmiş kazanımlar kaybedilebilir. Tüm belirtiler daha da şiddetlenebilir. Bu nedenle, haftasonu ya da yaz tatillerinde ilaç kullanımına ara vermek genelde tercih edilmeyen bir yaklaşımdır.

İlaçlar Çocuğu Uyuşturur Mu?

Bu sorunun cevabı ''hayır''dır. İlaçlar kişinin dikkat ve davranış kontrolünü sağlayan sistemin çalışmasını olması gereken düzeye getirdiğinden kişinin daha kontrollü olmasını sağlar. Çocuk uyuştuğu için değil, düşünerek hareket edebildiği için çevresiyle uyumlu olur.

İlaçlar Bağımlılık Yapar mı?

Bir maddenin bağımlılık yapması için en önemli etken o maddenin keyif verici ve rahatlatıcı olması gerekir. DEHB için önerilen ilaçların hiçbirisi keyif verici değildir. İlaç almadığı gün kişi, buna bağlı hiçbir yoksunluk yaşamaz. Bu nedenle ilaçlar bağımlılık yapmaz.

DEHB İÇİN AİLELERE ÖNERİLER

  • Önce kendinize iyi bakın.
  • Olumluya odaklanın.
  • Yapısal(nörolojik) bir sorun olduğunu kabul edin.
  • Etkili ve iyi bir iletişim içinde olun.
  • Birlikte keyif alacağınız özel zamanlarınız olsun.
  • Evde belirli bir rutin ve düzen sağlayın.
  • Ev ve okul için temel kuralları belirleyin ve kararlı şekilde uygulayın.
  • Kuralların sonuçlarını hemen ve kararlı şekilde uygulayın.
  • Kriz anlarında durun ve mola verin.
  • Sorumluluk becerisini tutarlılıkla destekleyin.