İşitme Kaybı İçin Kullanılan Rehabilitatif Yaklaşımlar

İşitme kaybında erken tanı ve müdahale büyük önem taşımaktadır. Birey işitme kaybı tanısı aldıktan sonra en hızlı şekilde tedavi rehabilitasyon sürecine başlanması gerekmektedir.

    1. İŞİTME CİHAZI UYGULAMASI

    Kişinin sesleri daha iyi duymasına ve konuşulanları daha net bir şekilde anlamasına olanak tanıyan , kişinin iletişim yeteneğinde genel bir iyileşme sağlayan küçük elektronik cihazlardır.

      2. KOKLEAR İMPLANT (BİYONİK KULAK)

      İleri veya çok ileri derecede işitme kaybı olan bireyler için işitme duyusunu geri kazandırmaya ve iletişim kalitesini yükseltmeye yardımcı olan iç kulak protezidir.

      3.KEMİĞE İMPLANTE EDİLEN İŞİTME CİHAZI

      Sesi, kemik yolunu kullanarak dış kulak yolu ve orta kulaktaki problemleri geçip iç kulağa ileten cihazlardır.

      4. ORTA KULAK İMPLANTI

      Dış ve iç kulak sorunu olan , işitme cihazı kullanmayan ya da işitme cihazlarından fayda göremeyen hastalarda orta kulağa yerleştirilen cihazlara aktif orta kulak implantı denir.

      5. İŞİTSEL REHABİLİTASYON

      Özellikle çocuk ve bebeklerde sadece cihaz uygulaması yeterli olmamakta işitsel kapasitenin verimli kullanılması için işitsel eğitim uygulamaları gerekmektedir. Doğru bilgilendirme ve yaklaşım için Odyoloğunuza başvurmanız yeterlidir.

      İŞİTME KAYBINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

      Gündelik hayatta uygulanan, çocuğun arkası dönükken fısıldamak, gürültü çıkarmak, işitme kaybı ve derecesinin değerlendirilmesi için yeterli değildir.

      İşitme kaybının doğumdan sonraki 3-6 ay içerisinde tanılanması ve erken girişim hizmetlerinin sağlanması ile çocukların dil ve konuşma gelişimlerinin normal ya da normale yakın olduğu bilinmektedir.

      Küçük Bir Hatırlatma:

      İşitme kayıplı çocuklar işiten çocuklarla aynı süreçlerden farklı zamanlarda geçerler.