Bilinçli Teknoloji Kullanımı

çocuklarda teknoloji kullanımı nasıl olmalı

Günümüzde hepimizin en yakın arkadaşı akıllı telefonlarımız. Peki bu arkadaştan nasıl verim alabiliriz?

Çocuklarda Teknoloji Kullanımı

Teknoloji son 10-20 yılda akıllı telefonların yayılmasıyla hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Günümüzde teknolojiyi kullanmamak imkansız, az kullanmak ise ayarlaması güç bir durumdur. Peki teknolojinin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? Yapılan araştırmalarda teknoloji kullanımına bağlı olarak çocuklarda;

Ø Öfke kontrol bozukluğu

Ø Karşıt gelme davranış bozukluğu

Ø Dikkat eksikliği

Ø Yeme bozuklukları

Gibi problemlerin arttığı gözlemlenmiştir. Peki bu durumları engelleyip çocukların teknoloji kullanımını sağlıklı bir hale getirebilmek için neler yapılabilir?

1. Süre sınırlamaları; çocuğa teknolojik aletler kullanma durumu ve ihtiyaçlarına göre sadece belirli bir süre zarfında verilebilir. Bu sürenin kullanımı çocuğa bırakılarak bu alanda özgürlük hissi yaşaması da sağlanabilir.

2. Güvenlik kısıtlamaları; internet uçsuz bucaksız bir bilgi denizidir. Fakat bu sınırsızlığı iyiye kullananlar olduğu kadar kötüye kullananlar da mevcut. O yüzden çocukların yaşlarına uygun, güvenli bir şekilde internet kullanımı sağlanmalıdır.

3. Ev içi aktiviteler; çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi eğlenmek için teknolojiyi kulanırlar. Ev içerisinde onların eğlenebileceği farklı aktiviteler yapıldığında çocukların eğlence ihtiyacını gidermek için teknolojik aletlere yönelmeleri de azalacaktır.