Psikolojik Sağlamlık
Sık sık duymaya başladığımız yeni kavram: Psikolojik sağlamlık
Psikolojik Sağlamlık
Psikolojik sağlamlık tanı olarak; zor ve ani gelişen olaylarla baş edebilme, stres faktörleri karşısında duygusal ve psikolojik olarak kendini toparlayıp iyileştirebilme gücüdür.
Her insanın psikolojik sağlamlık düzeyi farklıdır. Bu farklılığın sebepleri; yaşantılar, deneyimler, aile ve kişilik yapılarının kişiden kişiye değişkenlik göstermesidir. Psikolojik sağlamlık düzeyimizin yüksek olması:
Ø Karşılaştığımız sorunlarla hızlı başa çıkabilmemizi
Ø Krizleri etkili yönetebilmemizi
Ø Problem çözme becerilerimizin gelişmesini sağlar.
İnsanların yaşam döngüleri inişli çıkışlı bir dizi olayı içerisinde barındırır. Psikolojik sağlamlığı yüksek insanlar karşılaştıkları olumsuz olaylardan daha az etkilenirler.
Özel Gereksinimli Ailelerde Psikolojik Sağlamlık
Özel gereksinimli bir bireye sahip olmak veya özel gereksinimli bir birey olmak geçici ya da kalıcı bir süreç fark etmeksizin zor ve uzun bir süreçtir. Bu süreçte kimi zaman inkar kimi zaman suçlama veya suçlanma duygularıyla karşılaşırsınız. Ama bu yolculuk ne kadar sürerse sürsün yolun sonunda koşulsuz bir kabul ve gerekli eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi vardır. Engelli çocuğu kabul etme süreci aileden aileye farklılık gösterir. Ama bu süreç ne kadar kısa sürer ve eğitime ne kadar erken başlanılırsa o eğitimden alınacak verimde aynı oranda yükselecektir. Aile çocuğu kabul ettiğinde ve sürece başlanıldıktan sonrasında da bireyin psikolojik sağlamlığı süreç içerisinde karşılaşılan pek çok problemin çözümü adına önemlidir. Çünkü özel gereksinimli çocuk büyütme sürecinde olumlu ya da olumsuz kişinin psikolojisini sınayan pek çok olayla karşılaşılabilir. Psikolojik sağlamlığın temellerinin deneyim ve kişilik yapısına bağlı olduğunu söylemiştik peki sonrasında psikolojik sağlamlığı geliştirmek adına neler yapılabilir?
Ø Empati kurmak; bir acıyı anlayabilmek için illa onu yaşamamız gerekmez. Her şeyi de kendimiz yaşayarak öğrenmek zorunluluğumuz yoktur. Bunun için de çevremizde yaşananlara karşı kayıtsız kalmamak psikolojik sağlamlığımızı artırır.
Ø Olayları bağlam dışında değerlendirmek; sizin için önemi ve etkileyici bir yaşantıda bile kısa bir an da olsa yaşananlara üçüncü şahıs gözüyle bakıp değerlendirebilmek.
Ø Duyguları kontrol altında tutabilmek; bir duyguyu anında yaşayabilmek kadar anında bitirebilmek de önemlidir. İnsanlar duyguları yönetir duygular insanları değil.
Bir annenin psikolojik sağlamlığı ne kadar fazla olursa çocuğuna da o denli yararı olur. Desteğe ihtiyacınız olduğunda rehberlik servisimize başvurabilirsiniz.