Çocuklarda Sınır Koyma Becerileri

Çocuklarda Sınır Koyma

Sınırsız bir hayat mümkün müdür?

Sınır Koyma

Hayatta hepimizin özgürlükleri olduğu kadar sınırlılıkları da vardır. Sınırlılıklarımız haklarımızın girdiği çerçeveler; neyi yapabileceğimiz neyi yapamayacağımız, söylemlerimiz, eylemlerimiz ve daha pek çok konunun belirleyicisidir. Sınır kavramı her yaştan ve her durumdan bireyin küçük yaşlardan itibaren bilincinde olması gereken bir kavramdır. Sınırsız bir birey düşünülemediği gibi sınırsız bir toplum da beraberinde huzursuzluk ve düzensizlik getirir. Sınır koyma becerisinin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini söylemiştik şimdi çocuklara sınır koyarken dikkat edilmesi gereken birkaç unsuru dile getireceğiz.

1) Çocuğa hak ve sorumluluklarını öğretin; sınırları öğretmek önce haklarının çerçevelerini öğretmekle başlar. Çocuğa doğrudan ‘….. yapamazsın!’ demek yerine daha olumlu bir dil kullanarak ‘…… bunları yapabilirsin, bunlar senin hakların.’ diyerek haklarını öğretmek hem çocuğun bilinçlenmesine hem de sınır kavramına karşı olumsuz bir önyargı geliştirmesine engel olacaktır.

2) Mümkün olduğunca gerekçelendirerek sınır koyun; çocuğu doğrudan bir alanda engellemek yerine şu sebepten dolayı bunu yapmamalısın dendiğinde ve çocuğun bunları anlaması sağlandığında kurallar ve sınırlar daha fazla pekişmiş olur.

3) Tutarlı olun; bir alanda sınır koyduğunuz zaman o sınırın veya kuralın ihlal edilmesi halinde ya da uyulmasına yönelik kurallarda tutarlılık sağlanmazsa bu durum hem o sınırı esnetir hem de ilerleyen zamanlarda konulan kurallara uyulmasını da güçleştirir.

Özel gereksinimli çocuklarımızda sınır koyma becerisi çalışan ailelerimizin çocuğun algı düzeyi, engel durumuna bağlı özel ihtiyaçları gibi konuları gözetmeleri gerekmektedir. Bir çocuğun özel gereksinimli olması ona sınırsız bir hayat sağlayamayacağı gibi topluma uyum sağlaması için de belirli kurallara uyum sağlaması elzemdir. Sınır koyma becerileri çalışırken destek almak isterseniz kurumumuz rehberlik servisinden destek alabilirsiniz.