Mahremiyet Eğitimi

Mahremiyet eğitimi her çocuğa belirli bir dönem geldiğinde hem kendini koruyabilmesi hem başkalarının alanına girmemesi için verilmesi gereken bir eğitimdir. Peki bu eğitim nasıl verilir?

Mahremiyet Eğitimi

Mahremiyet eğitimi kişinin kendisinin ve diğer insanlarının özelinin/özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması gibi bilgileri içerir. Bu eğitimin verilmesi çocuğun ruhsal ve cinsel açıdan korunması adına çok önemlidir. Çocuğa mahremiyet eğitimi verirken aşağıda belirtilen konulara dikkat etmekte fayda vardır.

1. Özel Alan Tanımlama:Çocuğun kendi mahremini, özel alanını koruyabilmesi için öncelikle bu alanı çocuğa tanımlamak gerekir. Vücudun kişiye özel olan bölgeleri, bu bölgelerin gizlenmesi gerektiği çocuğa iki yaşından itibaren yavaş yavaş anlatılabilir. Bu özel alan genel olarak cinsel bölgeleri kapsar. Bu alanın başkalarından gizlenmesi ve anne-baba ve doktorlar dışında bu bölgeye kimsenin dokunmaması gerektiği çocuğa öğretilmelidir.

Çocuk için tanımlanan özel alan aynı zamanda anne-babanın da özel alanıdır. Çocuk anne-babasının bu alanları görmek istediğinde aile izin vermemeli, bu alanların kişiye özel olduğunu belirtmeli ve kimseye gösterilemeyeceğini anlatmalıdır. Çocuğa cinsel organlar, ancak o sorduğunda onun anlayacağı dille ve yumuşakça anlatılmalıdır. Cinsel organlar çocuk sorduğunda anne-baba üzerinden değil, çocuğun kendi cinsel organları ya da kitaplar üzerinden öğretilmelidir. Bu şekilde yapıldığında çocuk, kendi özel alanını korumayı, başkalarının da özel alanlarına dokunmamayı ve bakmamayı öğrenecektir.

2. Odanıza İzin Alarak Girmesi Gerektiğini Öğretme: Özel alan öğretildikten sonra aynı zamanda kendi odasının ve başkalarının odasının da insanlar için özel olduğu ve izin alınmadan girilmemesi gerektiği öğretilmelidir.

3. Tuvaletin Kapısını Kapalı Tutması Gerektiğini Öğretme: Tuvaletin kendi özel ihtiyaçlarını karşıladığı için kullandığı süre boyunca özel bir alan olduğunu ve kapalı kalması gerektiğini belirtin.

4. Çocuğun Özel Alanlarına Saygılı Olma: Çocuklara bu kuralları öğreten kişiler olarak bu kurallara bizim uyup çocuğun özel alanlarına saygılı olmamız gerekmektedir.

5. Çocuğun Cinsel Organlarını Sevgi Objesi Yapmama: Toplumumuzda sıkça görülen bu davranış da çocuklarda mahremiyet eğitimini olumsuz yönde etkilemektedir.

  • Yukarıdaki ifadelerin hepsi sırasıyla verilmesi gereken mahremiyet eğitiminin parçaları olup bu süreçte sadece çocuk ya da sadece ebeveyn değil çocuğun yetişmesinde rolü olan herkesi kapsayan kurallar verilmiştir. Çocuklarımızın ruh sağlıkları ve sağlıklı gelişimleri için önemli olan mahremiyet eğitimi hem çocuğa öğretilip hem de gerekli kurallara uyularak verilebilir.