Çocuğumda Otizm Mi Uyaran Eksikliği Mi Var?
Otizm ve uyaran eksikliği en çok karıştırılan konulardan biridir. Bunun sebebi, iki tanının belirtilerinin birbirine çok benzemesidir. Dikkate alınması gereken konu, çocuğun kendi isteğiyle çevresindekilerle iletişime geçip geçmemesidir.
Çocuklar dünyayı sesler, kokular, görüntüler ve karşılaştıkları kişilerle etkileşimleri sonucunda deneyimleyerek tanırlar. Günümüzde uyaran eksikliği tanısı alan çocuk sayısı giderek artmaktadır.
Uyaran Eksikliği Nedir?
Uyaran eksikliği; çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun uyaranların normal kabul edilenden daha az olacak şekilde çocuğa sunulmasıdır.Uyaran eksikliği olan çocuklar için ; etkileşim ve iletişim ve oyun ihtiyacı olması gerekenden az karşılanmış çocuklar denebilir.
Belirtileri Nelerdir?
- Göz temasını çocuk kendi istediğinde kuruyorsa
- Yönergeleri istenilen düzeyde almıyorsa
- Anlamada güçlük yaşıyorsa
- Konuşması akranlarından geriyse
- İsteklerini işaret ederek belirtmiyorsa
- Ekran başında geçirdiği süre fazlaysa
- Akranlarıysa ietişim kurmakta zorlanıyorsa
Atipik otizm ile uyaran eksikliği genellikle karıştırılmaktadır. Ancak otizm; sebebi bilinmemekle birlikte nörogelişimsel bir bozukluk olması nedeniyle en başında uyaran eksikliğinden ayrılmaktadır.
Uyaran Eksikliğinde Ailelere Öneriler
- Çocuk; özellikle 0-2 yaş döneminde televizyon, tablet,telefon gibi teknolojik aletlerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
- Çocuğun gelişiminin takip sürecinde uzmanlardan destek alınmalıdır.Özellikle özel eğitim alanı uzmanı, psikolog,çocuk doktoru ve çocuk psikiyatristi ile işbirliği halinde çalışılmalıdır.
- Çocuğun sosyal gelişimini desteklemek amacıyla, eğitici oyun ve oyuncaklardan yararlanılmalıdır.
- Çocukla konuşurken boy hizasına inilmeli ve mutlaka göz kontağı kurulmalıdır.
- Sarılmak, öpmek, gülümsemek, oyun oynamak, sürekli iletişim halinde olmak çocuğunuzla sevgi bağını güçlendirecek uyarıcılardır. Günlük yaşamda bu uyarıcılardan mutlaka yararlanılmalıdır.