Kurumsal Blog Sayfa 3

İşitme Kaybı İçin Kullanılan Rehabilitatif Yaklaşımlar

İşitme kaybında erken tanı ve müdahale büyük önem taşımaktadır. Birey işitme kaybı tanısı aldıktan sonra en hızlı şekilde tedavi rehabilitasyon sürecine başlanması gerekmektedir.

İşitme Kaybı

İşitme kaybı; işitme hassasiyetindeki azalma, etraftaki sesleri algılamakta güçlük çekme, kulakta çınlama veya vızıldama gibi seslerin duyulması işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır.

  • Sizinle sohbet eden insanları rahatlıkla duyuyor ancak söylediklerini anlamıyorsanız,
  • Televizyon izlerken ses düzeyini sık sık yükseltiyorsanız,
  • Toplulukta sohbetleri kaçırıyor ve insanlardan cümlelerini sıklıkla tekrar etmesini istiyorsanız,

İşitme problemi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda işitme testi yaptırmanız ve işitme tedavisine bir an önce başlamanız gerekmektedir.

Disleksi Belirtileri

Ebeveynlerin birçoğu okuma güçlüğü çeken çocukların değerlendirilmesini, genellikle bu sorunun geçici olduğunu düşünerek ertelemektedir. Ancak, okuma problemleri geçici değil, kalıcıdır.

Tespit ve müdahale olmadığında, erken dönemde okuma güçlüğü yaşayan çocukların neredeyse tamamı yetişkinlikte de okumayla ilgili sorun yaşayacaklardır. Bu nedenle, erken dönemde müdahale edilmesi son derece önemlidir.

Özel Öğrenme Güçlüğü

Kişinin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen; yaşı, zekası ve verilen eğitimin düzeyine göre belirlenen düzeyde öğrenememesi Özel Öğrenme Güçlüğü olarak tanımlanır.

DEHB'de İlaç Kullanımı

DEHB'nin tedavisi sürecinde, ebeveynleri en çok endişelendiren konuların başında ilaç kullanımı gelmektedir. Aileler belirtileri fark etseler bile; ilaç önerilecek kaygısıyla bir uzmana başvurmaktan kaçınmaktadırlar. Bu durumun en önemli nedeni; ailelerin sorularının yeterince yanıtlanmamış olmasıdır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB)

DEHB, dikkatin kolayca dağılması, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik( aklına geleni hemen yapma, sonucunu düşünmeden hareket etme) belirtilerinin, kişinin yaşamında en az bir alanı olumsuz etkilleyecek boyutta olmasıyla kendini gösteren bir psikiyatrik bir bozukluktur.

Bu bozukluğun 3 temel belirtisi vardır:

1. Dikkat Eksikliği

2. Aşırı Hareketlilik

3. Dürtüsellik